Af Bo Zoffmann

Hvad kendetegner Hornsherred?

Bornholm har knækket koden og stoppet befolkningsflugten, og nu er der faktisk netto tilflytning til øen. Bornholm har gjort det med en kvalitetsdimension. Der er skabt virkelig gode, ærlige og lækre fødevarer, og en del virksomheder er skabt på det grundlag. Det opleves i stort omfang, når man rejser rundt på øen, og det er, som om det har givet et fælles grundlag for øens aktiviteter. Jeg har på den baggrund tænkt over hvad det er, som kendetegner Hornsherred, og hvad vi kunne markere vores halvø med.

Jeg tænker at skønhed og nærvær er to gode bud. Skønheden er åbenlys med vores natur, fjordene og de mange gamle bygninger og kirker. Nærværet finder jeg også, dog især på et mikro-niveau, der hvor jeg møder et andet menneske, hilser og glædes sammen over skoven, fuglene og vejret. På det niveau er nærværet ligeledes åbenlys.

Jeg skrev, at jeg oplever nærværet på mikro-niveau, og det betyder jo selvfølgelig, at jeg oplever, at det kniber med nærværet på et makro-niveau. Jeg oplever ikke en generel imødekommenhed eller nysgerrighed overfor nye initiativer og/eller nye mennesker. Der udvises ikke et generelt nærvær, sådan at man kunne sige, at skønhed og nærvær er en fælles værdi for os i Hornsherred.

Hvad er nærvær egentlig for en størrelse? Det er jo et begreb, som er blevet omtalt meget de seneste år, det et centralt begreb i mindfulness, og er således et af de begreber, som ofte optræder i litteraturen om personligt velvære. En hurtig søgning på google afdækker en definition. Definitionen lyder:

Nærvær er at træde tættere på andre, men også tættere på sig selv. Og derfor kan nærvær være svært, og måske endda være noget, som man undgår. *[1]

Definitionen afdækker, at nærvær både er en tæthed overfor andre og for sig selv. Nærværende mennesker udviser derfor både åbenhed og venlighed. Det kan ikke lade sig gøre at være uvenlig og nærværende på samme tid. Åbenheden skyldes, at nærværende mennesker er mere nysgerrige på en naturlig og behagelig måde. Som nærværende er man interesseret i andre mennesker, og udviser derfor en nysgerrighed på en anden persons holdninger og ideer.

Jeg oplever nærværet på mikro-niveau, skrev jeg ovenfor. Jeg oplever det i høj grad i Sønderby Kultur- og Bryghus. De mennesker som kommer her, er i høj grad både nysgerrige og venlige, vi har det hyggeligt, uanset om det er en af de almindelige åbningsdage eller de aftenarrangementer, vi holder. Uanset om det er sangaftenerne (før Corona) eller foredrag fra Aarhus Universitet. Jeg oplever det også med de nye initiativer, Skibby Aktive har igangsat med NaturExpressen, hvor frivillige kører og fortæller om de områder, Expressen kører rundt i. Der er i øvrigt en god portion nærvær i at bevæge sig i naturen. Nysgerrig for hvilke dyr og fugle vi ser, sæsonens blomster og/eller bær. Det er vanskeligt at være helt fraværende på en gåtur i Østskoven.

Ovenstående favner i virkeligheden hvad jeg mener. Tænk hvis vi mødte andre mennesker med samme åbenhed og nysgerrighed, som vi har, når vi gå i naturen. Som når vi nysgerrigt spørger lystfiskeren på skovbroen, om der er fanget noget, eller som når vi møder en, der har slået sig ned for at se glimt af Havørnen. Det ville sikkert have lige så stor positiv effekt på Hornsherred som kvalitetsdimensionen har haft på Bornholm. 

Bo Zoffmann er i bestyrelsen for Sønderby Kultur- & Bryghus, hvor han også formelt er direktør. Bo er desuden fritidsbrygger og medstifter af Sønderby Bryghus.

[1] www. https://coachcare.dk/